Picture
Dagen började med spring i sandgropen. Tog med mig kameran för att få lite bilder men hann ta en (?) bild och sedan dog den! Typiskt.
    Skulle pluggat idag, sånadär tråkiga saker som jag inte orkar med. Så vad gör man? Man tar tag i plugget ändå! Eller nej.... Man tränar hund, man gör lite annat, man går ut i några timmar, man tränar lite igen, man går ut igen och som pricken över " i't " kör man lite drag på kvällen med en annan hundsportare som inte orkar ta tag i tråkiga saker. Della har iallafall aldrig dragit så bra! Galet va hon tog i. Va nästan så att jag inte hann med och va många gånger ja va nära på att glida omkull bland dom blöta löven. Duktig grå!
    Men imorgon då? Plugga då? Kanske, blir att åka till Ilanda (djuraffär) med ännu en hundsportare som inte vill veta av biologi b och annat "kul", motivationen till skolan ligger verkligen på -10 nu.
    Men jag är iaf nöjd över lillagrå! Även om de gick skit på lydnadsträningen så levererade hon på draget, alltid något!

 
Picture
Elin & Vild <3

Igår hade skolan jubeleum så dom hade dragit hit föreläsare till dom olika linjerna. Vi på hundsport fick 2 föreläsningar på morgonen. En av Antia Axelsson som pratade om tävlingspsykologi och en av Ingrid Tapper som pratade om "inlärning & omlärning" (Att jobba med beteenden som påverkas av rädslor och aggressioner). Va riktigt bra med tävlingspsykologin, tycker att jag fick en del saker som jag ska tänka på innan och under kommande tävlingar. Praktiskt för mig som ska tävla om en vecka!
    Ingrids föreläsning va också bra, känns som att de har blivit lite av standard att ha föreläsning med henne? Va mycket som man redan kunde på denna föreläsningen också, men repetition blandat med lite nytt här och där är bara bra!
När vi hade smällt i oss tårta va de dags för massa aktiviteter i hundstallet! Va bl.a. privatträning med olika instruktörer, en av dessa va Ingrid Tapper som jag va med och fick ännu mer tips om hur jag kan få Della ännu tystare under träningen. Hennes tips va bl.a. godisträning och inte så mkt boll men ja tränar redan med godis ibland och ärlig talat så är de bättre ibland, och sämre ibland. Men men. Fick lite andra saker som ja ska tänka på också så jag är nöjd!
Sedan hade vi även instruktörer i agility(handling), freestyle och lydnad. Utöver detta fick man prova på "släden", ett moment som är med på L-test och MT. Della har redan gjort detta på sitt L-test men ville se hennes reaktion själv, visst kan de bli fel som att hon gjort den innan men detta va inget prov. Ska dessutom inte göra MT med henne eftersom att hon inte är godkänd på exteriören så de skadade inte att prova släden en sista gång(då jag visste att hon inte skulle bli så rädd). Blir så långt om jag ska beskriva hur de gick men kort och gott är jag nöjd med resultatet!

Klicka på bilderna för full storlek.

Picture
Mot slutet, nu kör hon utan koppel
Picture
Starten
Picture

 
Picture
Ett litet erkännande... Jag är nog en prylidiot. Kan inte få nog med hundsaker! Nu har jag köpt ett nytt koppel, men de behövde jag! (precis som allt annat jag vill ha...hehe) Dellas "vanliga" koppel är så kort, perfekt till lydnadsträning men ute på promenaden är de skönt att ha något längre. Dessutom ville jag ha en med silverhake så de passar till de nya halsbandet. Hade tänkt att köpa ett i läder, tygkoppel är inte direkt min grej! Men fick nys om ett bra anti-slip koppel, dessutom av märket Julius K-9 så va tvungen att köpa de. Har inte gillat anti-slip koppel innan då vissa verkligen ser billiga ut. 
    Fick som sagt hem Dellas nya halsband. Så snyggt! Vi va några på Marma som beställde tillsammans för att ha nått "gemensamt" för hundarna. Så istället för "patrullhund"/"tjänstehund" eller liknande så står de "Marma Hundtjänst" på våra.
    Förövrigt så hade vi ännu några timmar schemalagd tid Ingrid Tapper idag, nu va de MH och MT som vi la fokus på. Mycket kunde man redan, mycket diskussioner hade vi redan haft men som igår va de ändå bra då man fick höra allt på ett lite annat sätt. Dessutom fick vi utöver föreläsningen göra lite praktiskt och (ännu en gång) komma på egna moment för att förbättra testerna, och givetvis diskutera kring idéerna. 
   Har även hunnit med lite IPO träning men IPO gruppen på skolan nu på kvällen, ganska nöjd med dagens korta pass. Men ännu nöjdare men morgonens lydnadsträning, tyst och fint! Nu ska allt bara rulla på tills tävlingarna. Tror att "tyst" metoden börjar funka, ska utvärdera de om några dagar!

SÖK!

9/26/2012

1 Comment

 
Go dag (om man räknar bort tråkiga och jobbiga lektioner som man bara inte har energi till).
    Vid 9 packade vi in hunk-hundarna i bilarna och släpet för att åka till skogen. Väldigt välbehövligt! Jag tänkte släppa Della i de stora sandtaget och testa lite uppletande, men tiden gick åt till annat! Vi provade på sök för första gången, varken jag eller Della har kört förut. Så va kul att få prova på nått nytt!
    Vi körde systemövningar och de gick bra för alla, va nog ingen som gick därifrån och va missnöjd. Della blev lite förvirrad när hon upptäckte att de va 2 figgar och inte bara en som de har varit när vi tränat patrullering. Så i början sprang hon som ett yrväder och visste inte riktigt vem hon ville till mest. Men efter ett tag fattade hon och kom även tillbaka till mig efter skicken! Duktig hund.
    Ville ha henne sittande hos mig innan jag skickade henne för att få ett lugn i de hela. Blir så himla stressigt annars och känner att hon inte riktigt hinner koncentrera sig ordenligt. Jag är iallafall nöjd! Hon har fint intresse för figgarna, springer ut och in fint. Dessutom va hon helt tyst, även emellan skicken, vad mer kan man begära av en hund som kör för första gången? Ska bli riktigt kul att se hur de utvecklas! Men sökträningen kommer nog vänta tills vi kör på drefan eftersom jag är så ny med söket, vill få en bra grund och göra rätt från början.
   

Dagen avslutades med föreläsning med Ingrid Tapper. Mycket man redan hört förut men ändå intressant då alla föreläsare lägger fram saker och ting lite olika. Lite nya tanker och funderingar fick man allt! En riktigt bra och rolig föreläsare måste jag säga.

Klicka på bilderna för full storlek!

 
Picture
Dagen började med massa hundträning i stallet. Va där vid 8 (?) och fram till 10 kunde jag träna hund. Så blev träning med pauser och de gick riktigt bra, har kommit på hur jag ska få bort Dellas "start" pip som ibland är högt, ibland minimalt men oftast inget. Fick även tips av en av mina lärare så nu ska de nog gå vägen! Blir mer om hur jag tänkt i ett annat inlägg (Y)
    Vid 10 så va radion på skolan och pratade med två från trean och två från tvåan. Jag va en av dem från trean och fick även ha med Della för att visa hur en hund kan hitta en människa, busenkel "övning" så verkligen inte en stor grej. Sedan pratade han med några av oss om skolan osv men va riktigt jobbigt då han va tvungen att stå så nära en, så va svårt att hålla sig för skratt. Men de va en lite kul grej att få vara med på.
    Tränade även Della på lunchen och säger bara..vilken hund! Hon va så duktig och mestadels tyst under övningar som hon tycker är jobbiga. De kan tex vara att man går 3 steg, gör halt, går 3 steg gör halt, så håller man på så ett tag. Detta är en superbra övning för henne. Blir mer träning ikväll!
    Idag trillade även hennes tävlingsbok ner i brevlådan, eller "hundens bok" heter den, så nu är de bara att börja samla på sig tävlingsresultat!

 
Picture
Då kör vi igen! Den 6 okt kör vi i Grums och den 13 i Partille. Ska träna sjukt mkt med mig själv och på att behålla lugnet så Della blir lugn och samlad. Målet för tävlingarna är att Della ska vara tyst, eller mer tyst. De är hon bara jag inte är ett nervvrak så ja. Hoppas på iaf ett 2 pris!

 
Picture
Då va de gjort, tävlingsdebuten är över!
    Va en sjukt nervös debut, inte nervös för att jag hade krav på Della utan mer nervös för att gå fel, säga fel osv. Sånt som alla gör nån gång!   
     I och med att Della givetvis blir orolig och splittrad när jag är ett nervvrak så pep hon extremt mycket. Hon har aldrig gapat så mycket, galet! Jag funderade på att bryta men samtidigt kände jag att ju längre in i programmet vi kom desto lugnare blev jag, alltså pep hon mindre och upplevelsen för henne blev lugnare och bättre vilket jag tycker är viktigt. Så vi tog de som träning! Vi hade kul, även om jag blev förbannad på mig själv. För vi hade fått så fina poäng om hon hade vart tyst och allt va liksom mitt fel.. Förövrigt hade vi lite småmissar och en 0a på hoppet, men vi hade utan problem kammat hem ett 1 pris. Men men! Vi fick iaf ett 3 pris och en 7 placering, de är helt okej tycker jag. De va första gången jag tävlade hund så what to expect?
    Kort och gott, bortser man från skriket (som jag drog fram) så är jag sjukt nöjd över Della och tävlingen.
    Nu är de nya tag som gäller! Kollar runt på tävlingar och blir lite less på att de är så få nu... och färre blir de! Men ser ut som att vi har lite kul tävlingar på G de närmaste!




 
Picture
Lördag, klockan 10, då gäller de. Går ut och träna nu, igen. Hoppas på fina resultat på lördag, gör verkligen de, vet att hon har de i sig. Men jag kan sabba de, tiden, platsen, känslan. Allt måste klicka för mig. De handlar bara om att stänga av allt annat och bara fokusera på varje moment, göra varje moment så perfekt som de bara går. Men... Nervositeten börjar ta sig ordentligt.

Men huvudmålet är ändå att vi ska ha sjukt kul. Känslan ska vara på topp, sitter alla moment 100% men känslan saknas... Då har man inte lyckats.

update- Vilken träning, vilken hund jag har! Vi gör framsteg, stora framsteg känns de som nu. Vi fick ett ordentligt steg bakåt för någon vecka sedan men nu är vi verkligen tillbaka igen! Älskade hund.

 
Picture
Då va studiebesök nr 2 för i år avklarat! Dock va de frivilligt för oss i trean. Kände att jag ville med för att lära mig om sporten, och hundarna. Komma in i deras värld lite liksom. Detta är ju långt ifrån "hemmaplan" för mig.
    Dagen va lång, igen. Åkte från skolan klockan 6 och kom hem vid 21. Men som att jag har världens bästa polare, Johan, så va han med Della i stort sätt hela dagen! Så kunde än en gång åka iväg utan att känna så stor ångest. Hade vart surt att missa denna dagen! Kommer ju aldrig kunna åka till greyhound park och få föreläsning osv och få gå "bakom kulisserna" som vi fick göra.
    Greyhounden användes som hetsjakthund från början. Dessa hundar jagar mindre vilt med hjälp av synen. Den jagar alltså inte med näsan som många andra jakthundar. När hetsjakt inte längre användes hölls i stället coursingtävlingar, där två hundar släpptes efter ett vilt , oftast hare. Tävlingar som dessa hålls fortfarande i vissa länder, men i Sverige är de inte tillåtet att använda djur på detta sättet. Istället har man en mekanisk hare, som kan bestå av en plastpåse eller något annat som bara fladdrar. De behöver alltså inte se ut som ett riktigt djur. Hundarna kommer upp i sin maxhastighet på 3 steg, max är runt 70 km/h. De är sjukt coolt!
  Man märker en tydlig skillnad mellan Svenska tävlingsregler och utländska, vi är mycket mer måna om att hundarna ska hålla. Alltså finns de krav på hur länge hunden måste vila innan nästa tävling osv. Man måste också gå en kurs och göra ett prov för att få tävla med sin hund. Denna licens kan dras in om man missköter hunden på något sätt. Detta tycker jag verkligen är bra! Dock är de inte som i IPO, man måste inte ha en ny licens för varje hund utan man tar en licens och sedan ska man bara "underhålla" den. Är man inte aktiv under en tid så dras den in så man får "fräscha upp minnet" om man väljer att hålla på med sporten igen. 
    En annan mycket bra sak är att alla hundar måste gå igenom en vet. besiktning innan dom kliver in på tävlingsbanan. Man kan då förebygga att en skadad hund tävlar och blir sämre. Jag upplever verkligen sporten som mycket seriös och bra då man verkligen verkar vara mån om hundarna.
    När hundarna tävlar så är de även krav på att munkorg är på, den är extremt lätt. Man har munkorgen för att minska risken för skador om hundarna skulle ryka ihop när haren stannar. Bråk under loppet förekommer inte(iaf extremt ovanligt som jag förstod). Hundarna är så låsta vid bytet och springer dessutom gärna fler, därför blir de inte bråk under loppet.
    En sak som dock gör mig extremt ledsen är de olika "indelningarna" på rasen. Jag frågade lite om hur utställnings exen skilde sig från de som tävlade. Ska man ställa ut så ska man inte låta hunden vara lös eftersom hunden bygger muskler då(för mycket muskler tycker "man"). Alltså större och bättre muskler än om man bara har dem i koppel. Då kan jag undra, vem har hund utan att släppa den lös så den får springa av sig? Alla hundar måste få utlopp för sin energi och nej de får inte hunden om den bara får gå koppelpromenader. Dessutom är denna ras är gjord för att springa! De handlar dessutom om aktivering, skulle jag aldrig ha mina lösa skulle dom.... ja, jag vill inte ens tänka på de. Man kanske inte behöver ha sin hund lös i skogen om man inte vill eller vågar.... men springa av sig ska dem få göra! De är de minsta man kan begära .Blir verkligen ledsen när folk tar skönhet framför sunt förnuft. Visst har alla hundar har olika behov men ett behov som alla hundar har kallas motion, och motion i enbart koppel...De är inte all motion som jag anser att en hund behöver. Är man inte intresserad av att ge sin hund allt den behöver så ska man inte heller ha hund. Detta är iaf inte okej i mina ögon. Sedan finns de säkert mer eller mindre extrema utställningsfolk!
    Den finns även Greyhounds som tävlar i lydnad, viltspår och agiliy. Så man kan givetvis ha hundarna till mer än "bara" kapplöpning.
Klicka på bilderna för full storlek! ;)
   

 
Picture
Full rulle från 03.30-21. Men de va de värt!
    Vår dag bestod av 2 föreläsningar. En om hunddjuren och en om vargens likheter/olikheter om man jämför med dagens hundar. Många av testerna hade jag hört om innan på Per Jensens föreläsning så de va lite upprepning men i de stora hela så va de lite nytt, lite som man redan visste. Helt godkända föreläsningar!
    Vi gick även runt till hunddjuren och fick mer info osv. Tycker att de va intressant då iaf jag (tror att dom flesta gjorde de?) kollade mycket på djurens beteende, deras signaler till varandra och hur dom beteende sig i allmänhet. Va verkligen intressant att se, även om signalerna är som våra hundars så gav de ett häftigt intryck.
    Förövrigt....så måste jag köpa ett objektiv som jag kan zooma mer med! Många bilder blev kassa för att de va så långa avstånd, ljuset va också svårt att få bra som att man inte direkt kan flytta djuren eller solen...Sedan behövs de nog en mer van fotograf också! Men men! Här är lite bilder från dagen!